Výživová psychiatrie – náš mozek je to, co jíme

Tzv. nutriční psychiatrie zkoumá, jak skrze to, co jíme, pozitivně ovlivnit duševní zdraví a kognitivní funkce. Studie 12.000 lidí stravujících se ve středomořském stylu vykazovalo o 30% nižší prevalenci deprese. Asi nepřekvapí, že pozitivním výsledkům kraluje středomořská, skandinávská a japonská kuchyně. Přehled stylu stravování prospěšného pro náš mozek dle Scientific American Mind zde
vystrizek

Naopak lidé stravující se tzv. západním stylem (průmyslově zpracované potraviny, tučné maso, trpí častěji poruchami nálad a doslova se jim scvrkává mozek* (zejména část zvaná hippocampus, zodpovědná mj.za ukládání vzpomínek).

Strava založená na vysokém množství cukru je spojena s vyšším procentem zánětů a metabolických změn majících negativní vliv na fungování mozku od deprese po bipolární poruchu, pravděpodobně i autismus, schizofrenii a Alzheimerovu chorobu.

*Zdroj: Western Diet Is Associated with a Smaller Hippocampus: A Longitudinal Investigation. Felice N. Jacka et al. in BMC Medicine, Vol. 13, Article No. 215; September 8, 2015